تهران
عکاس :
پ

هم اندیشی

نرخ به دست آمده برای خوراک، حداقل ۱۷ سنت است
منصور معظمی، معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با تاکید بر این‌که قیمت خوراک حتما در سال جاری تعیین می‌شود، اظهار کرد: در صورتی خوراک را با تخفیف عرضه می کنیم که بخش عمده سود در توسعه پتروشیمی به کار گرفته شود.
معظمی در هم اندیشی پیرامون چالش‌های توسعه صنعت پتروشیمی در برنامه پنجم که به دعوت انجمن مهندسین پلیمر و شیمی برگزار شد، با تاکید بر این‌که در صورت رسیدن به راه حل منطقی در مورد نرخ خوراک، پتروشیمی کشور توسعه پیدا می کند گفت: تا این لحظه هیچ تصمیمی در مورد قیمت خوراک گرفته نشده است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با تاکید بر قیمت حامل‌های انرژی و جایگاه دولت، اظهار کرد: باید در مورد قیمت خوراک به یک نقطه نظر مشترک برسیم، نشستی که اکنون برگزار شده است به معنی خرد جمعی است.
معظمی با اشاره به این‌که منظور از توسعه ظرفیت نفت، ظرفیت تولید نیست بلکه توان تولید کشور باید افزایش پیدا کند گفت: هر چه قدر توان تولید افزایش پیدا کند قدرت چانه‌زنی ما در اوپک و مجامع بین المللی افزایش پیدا می‌کند.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با تاکید بر لزوم تکمیل پروژه‌ها گفت: ۲۸۰ طرح بزرگ در صنعت نفت در دست داریم که بالغ بر ۳۰۰۰ پروژه می‌شود و نیاز به ۱۳۵ میلیارد دلار به علاوه ۹۰ هزار میلیارد تومان اعتبار دارد.
معظمی با تاکید بر این‌که براساس استراتژی متخذه، اولویت کار با تکمیل فازهای پارس جنوبی است گفت: در حال حاضر روی اتمام کار فازهای ۱۲، ۱۵ ، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ متمرکز شدیم. در حال حاضر تراز گاز کشور حدود ۴۰ میلیون متر مکعب منفی است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با اشاره به این‌که در حال حاضر بیشترین میزان تحویلی سوخت مایع به نیروگاه‌ها است که کار بسیارسخت و سنگینی است، افزود: با خوش بینانه‌ترین نگاه فازهای انتخابی پارس جنوبی در سال آینده تکمیل شده و مشکل کمبود گاز داخل را حل می کند. در گذشته میزان گاز وارداتی ایران از ترکمنستان سه میلیون متر مکعب که پس از توافقات صورت گرفته در حال حاضر روزانه حدود ۲۴ میلیون متر مکعب گاز از کشور ترکمنستان وارد می‌کنیم.
معظمی با تاکید بر این‌که ایران تلاش می کند تا تراز گاز در سال آینده بینابین شود، گفت: با راه اندازی فازهای پارس جنوبی انتظار می رود که در پایان سال ۹۴ مازاد گاز تولیدی داشته باشیم و میزان گاز مازاد بر نیاز به صد تا ۱۵۰ میلیون متر مکعب برسد.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با اشاره به این‌که در حال حاضر تولید گاز فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی به ۹ میلیون متر مکعب رسیده است گفت: تا آخر سال میزان تولید گاز این فازها به ۱۴ تا ۱۵ میلیون متر مکعب و در سال آینده به ۵۰ تا ۶۰ میلیون متر مکعب می‌رسد.
معظمی با تاکید بر این‌که اصل ۴۴ اصلی بسیار مترقی‌ است، گفت: این اصل باید نشاط اقتصادی به وجود آورد و انقلاب اقتصادی صورت گیرد اما نحوه اجرای آن منجر به فروپاشی و به هم ریختن ساختار و زنجیره ارزش صنعت نفت شده است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با تاکید بر این‌که منظور ما عدم واگذاری نیست، گفت: بخش قابل توجهی از شرکت‌ها بابت رد دیون واگذار شده‌اند و واگذاری‌ که در قالب بخش خصوصی صورت گرفته تقریبا به هشت درصد می‌رسد.
معظمی با تاکید بر این‌که توسعه صنعت پتروشیمی در قالب یک مجموعه به هم پیوسته طراحی شده است گفت: به عنوان مثال فجر و مبین برای تامین انرژی عسلویه و ماهشهر ایجاد شده اند اما الان گفته می‌شود این واحدها باید جدا به فروش برسند.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با اشاره به این‌که صنعت پتروشیمی ۶۸ طرح دارد گفت:‌ امروز شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران یک بنگاه حاکمیتی است و بنا ندارد که درگیر توسعه صنعت مانند گذشته شود.
معظمی با اشاره به این‌که ۴۰ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی پول لازم است گفت:‌این پول‌ها در دولت نیست و حتی چهار میلیارد دلار هم در دولت وجود ندارد لذا هیچ راهی جز استفاده از توان بخش خصوصی و استفاده از بیرون نیست. بخشی از بیرون مربوط به مسائل سیاسی است و دست وزارت نفت نیست اما توسعه صنعت پتروشیمی به شدت تحت تاثیر مسائل بیرونی است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با تاکید بر اهمیت تکنولوژی و منابع مالی گفت: باید خود را به روز کنیم و از تکنولوژی بهره ببریم چرا که در غیر این صورت همه کشور پر از آمونیاک و اوره می‌شود.
معظمی با اشاره به این‌که وارد کردن تکنولوژی مستلزم مسائل سیاسی است گفت: باید دوستان دانشگاهی و پژوهشگران عزم جدی به خرج بدهند تا به توانمندی برسیم. توسعه صنعت پتروشیمی در گرو تکنولوژی و تامین منابع مالی است.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت تاکید کرد: توجیه اقتصادی طرح‌ها به شدت متاثر از قیمت خوراک و قیمت فروش است. نرخ خوراک باید مزیت توسعه باشد. براساس آمار بانک مرکزی در حال حاضر ۶۰۰ هزار میلیارد تومان پول و شبه پول در جامعه وجود دارد که عدد نگران کننده‌ای است. ما در توسعه دنبال تامین کنندگان بخش غیر دولتی هستیم.
معظمی گفت: توسعه باید به صورت گسترده باشد و شمولیت آن بخش قابل توجهی از جامعه را در برگیرد و تمرکز سرمایه نباید در دست بخش معدودی باشد.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با اشاره به این که بازار سرمایه حاکی از شادابی شرکت‌های پتروشیمی در بورس دارد گفت: براساس مصوبه ستاد تدابیر قیمت خوراک گاز ۱۳ سنت در نظر گرفته شده است که این مصوبه تاکنون اجرا نشده است.
معظمی با اشاره به قیمت گذاری مجدد خوراک گفت: براساس IRRE (سی درصد آورده سرمایه گذار و هفتاد درصد سهم بانک) قیمت خوراک را محاسبه کردیم که این نرخ متاثر از نرخ محصول است. مکانیزم قیمت گذاری شامل قیمت متاثر از نرخ نفت خام و یا قیمت خوراک متاثر از محصول می شود.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با تاکید بر این‌که هر چه قیمت محصول افزایش پیدا کند، نرخ خوراک بیشتر می شود گفت: نرخ به دست آمده خوراک حداقل ۱۷ سنت است.
معظمی با تاکید بر این که براساس قانون هدفمندی‌ یارانه‌ها قیمت خوراک باید تا حداکثر ۶۵ درصد نرخ سبد صادراتی در مبدا خلیج فارس باشد گفت: این قانون چند مشکل دارد از جمله این که در خلیج فارس سبد صادراتی نیست؛ همه در خلیج فارس خریدار هستند نه فروشنده و از سوی دیگر ۶۵ درصد حدود ۳۳ سنت می‌شود.
معاون برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی وزیر نفت با تاکید بر این‌که مشکل قیمت خوراک نیازمند مطرح شدن در مجلس نیست و دولت باید آن را حل کند گفت: در صورتی که شرکتی صنعت پتروشیمی را توسعه دهد، خوراک را با نرخ تخفیفی به آن می‌دهیم.
به گزارش عیارآنلاین، مطابق مصوبه ستاد تدابیر ویژه اقتصادی مقرر شده بود که قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها از اول مهر ۱۳۹۱ برابر با ۱۳ سنت هر متر مکعب محاسبه شود ولی تاکنون بخش خصوصی زیربار اجرای این مصوبه قانونی نرفته اند. در مورد اجرای این مصوبه توسط وزارت نفت هم ابهاماتی مطرح است، از سویی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به عنوان مجری اصلی این مصوبه، خبر از اجرای آن داده است و از سوی دیگر، معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، اجرای این مصوبه را تکذیب کرده است.
لازم به توضیح است که IRRE یا نرخ بازده داخلی برای آوردۀ نقدی (IRR on Equity)، نرخی است که با توجه به جریان وجوه نقد حاصل از آوردۀ نقدی (خارج نمودن تسهیلات از سرمایه‌گذاری اولیه و همچنین خارج نمودن هزینه‌های ناشی از بازپرداخت اصل و فرع تسهیلات از جریان وجوه نقد) در طول سالهای ساخت و بهره‌برداری محاسبه می شود. با توجه به اینکه نرخ بهرۀ تسهیلات عموماً پایین تر از نرخ تنزیل زمانی سرمایه گذاران است، نرخ بازده داخلی روی آوردۀ نقدی عموماً بالاتر از نرخ بازده داخلی کل سرمایه گذاری خواهد بود. محاسبۀ این شاخص معمولاً به منظور اطمینان از سودآوری مناسب طرح برای آوردۀ نقدی سهامداران و اقتصادی بودن موضوع سرمایه‌گذاری صورت می پذیرد.

اعمال تخفیف قیمت خوراک در صورت توسعه پتروشیمی
معاون وزیر نفت در برنامه‌ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربنی با تاکید بر اینکه قیمت خوراک حتما در سال جاری تعیین می‌شود، اظهار کرد: در صورتی خوراک را با تخفیف عرضه می‌کنیم که بخش عمده سود در توسعه پتروشیمی به کار گرفته شود.
منصور معظمی در هم اندیشی پیرامون چالش‌های توسعه صنعت پتروشیمی در برنامه پنجم با تاکید بر اینکه در صورت رسیدن به راه‌حل منطقی در مورد نرخ خوراک، پتروشیمی کشور توسعه پیدا می‌کند گفت: تا این لحظه هیچ تصمیمی در مورد قیمت خوراک گرفته نشده است. وی با اشاره به اینکه منظور از توسعه ظرفیت نفت، ظرفیت تولید نیست بلکه توان تولید کشور باید افزایش پیدا کند، گفت: هر‌چه قدر توان تولید افزایش پیدا کند قدرت چانه‌زنی ما در اوپک و مجامع بین‌المللی افزایش پیدا می‌کند. معظمی با تاکید بر لزوم تکمیل پروژه‌های نفتی گفت: ۲۸۰ طرح بزرگ در صنعت نفت که بالغ بر ۳۰۰۰ پروژه است، داریم که نیاز به ۱۳۵ میلیارد دلار به علاوه ۹۰ هزار میلیارد تومان اعتبار دارد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیشترین میزان تحویلی سوخت مایع به نیروگاه‌ها است که کار بسیارسخت و سنگینی است، افزود: با خوش بینانه‌ترین نگاه فازهای انتخابی پارس جنوبی در سال آینده تکمیل‌شده و مشکل کمبود گاز داخل را حل می‌کند. در گذشته میزان گاز وارداتی ایران از ترکمنستان سه میلیون متر‌مکعب بود که پس از توافقات صورت گرفته در حال حاضر روزانه حدود ۲۴ میلیون متر‌مکعب گاز از کشور ترکمنستان وارد می‌کنیم. معظمی با تاکید بر اینکه ایران تلاش می‌کند تا تراز گاز در سال آینده بینابین شود، گفت: با راه‌اندازی فازهای پارس جنوبی انتظار می‌رود که در پایان سال ۹۴ مازاد گاز تولیدی داشته باشیم و میزان گاز مازاد بر نیاز به ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون متر‌مکعب برسد.
او در این نشست که به دعوت انجمن صنفی مهندسین پلیمر و شیمی برگزار شده بود، با اشاره به اینکه در حال حاضر تولید گاز فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی به ۹ میلیون متر‌مکعب رسیده است، گفت: تا آخر سال میزان تولید گاز این فازها به ۱۴ تا ۱۵ میلیون متر‌مکعب و در سال آینده به ۵۰ تا ۶۰ میلیون متر‌مکعب می‌رسد. وی با تاکید بر اینکه اصل ۴۴ اصلی بسیار مترقی‌ است، گفت: این اصل باید منجربه نشاط و انقلاب اقتصادی شود اما نحوه اجرای این اصل بیشتر منجر به فروپاشی و به هم ریختن ساختار و زنجیره ارزش صنعت نفت شده است. معظمی با تاکید بر اینکه منظور ما عدم واگذاری نیست، گفت: بخش قابل توجهی از شرکت‌ها بابت رد دیون واگذار شده‌اند و واگذاری‌ که در قالب بخش خصوصی صورت گرفته تقریبا به هشت درصد می‌رسد. معظمی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی ۶۸ طرح دارد گفت:‌امروز شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران یک بنگاه حاکمیتی است و بنا ندارد که درگیر توسعه صنعت مانند گذشته شود. وی با اشاره به اینکه ۴۰ میلیارد دلار در صنعت پتروشیمی پول لازم است گفت:‌این پول‌ها در دولت نیست و حتی چهار میلیارد دلار هم در دولت وجود ندارد لذا هیچ راهی جز استفاده از توان بخش خصوصی و استفاده از بیرون نیست. وی تاکید کرد: توجیه اقتصادی طرح‌ها به شدت متاثر از قیمت خوراک و قیمت فروش است. نرخ خوراک باید مزیت توسعه باشد. براساس آمار بانک مرکزی در حال حاضر ۶۰۰ هزار میلیارد تومان پول و شبه پول در جامعه وجود دارد که عدد نگران کننده‌ای است. ما در توسعه دنبال تامین کنندگان بخش غیر‌دولتی هستیم. معظمی در ادامه با اشاره به اینکه بازار سرمایه حکایت از شادابی شرکت‌های پتروشیمی در بورس دارد، گفت: براساس مصوبه ستاد تدابیر قیمت خوراک گاز ۱۳ سنت در نظر گرفته شده است که این مصوبه تاکنون اجرا نشده است.

وی با اشاره به قیمت گذاری مجدد خوراک گفت: براساس IRE (30 درصد آورده سرمایه گذار و ۷۰ درصد سهم بانک) قیمت خوراک را محاسبه کردیم که این نرخ متاثر از نرخ محصول است و مکانیزم قیمت گذاری آن شامل قیمت متاثر از نرخ نفت خام یا قیمت خوراک متاثر از محصول می‌شود. او با تاکید بر اینکه هر چه قیمت محصول افزایش پیدا کند، نرخ خوراک بیشتر می‌شود گفت: نرخ به دست آمده خوراک حداقل ۱۷ سنت است.

معظمی با تاکید بر اینکه براساس قانون هدفمندی‌ یارانه‌ها قیمت خوراک باید تا حداکثر ۶۵ درصد نرخ سبد صادراتی در مبدا خلیج فارس باشد گفت: این قانون چند مشکل دارد از جمله اینکه در خلیج فارس سبد صادراتی گاز نیست و همه خریدار هستند نه فروشنده و از سوی دیگر ۶۵ درصد حدود ۳۳ سنت می‌شود. وی با تاکید بر اینکه مشکل قیمت خوراک نیازمند مطرح شدن در مجلس نیست و دولت باید آن را حل کند گفت: در صورتی که شرکتی صنعت پتروشیمی را توسعه دهد، خوراک را با نرخ تخفیفی به آن می‌دهیم.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید