تهران
کد خبر:101147
پ

حاشیه‌های نفت و انرژی/ از روایت درجا زدن یک پتروشیمی تا ماجرای مشکل اصلی کارکنان رسمی نفت!

حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت. نفتی ها /نخستین حاشیه این هفته “نفتی‌ها” را با خواسته کارکنان رسمی نفت که در هفته ای  که گذشت سرو صدای دوباره به پا کرده بود آغاز می‌کنیم.پهفته گذشته، کارکنان رسمی […]



حوزه نفت و انرژی همواره سرشار از حواشی و اتفاقات غیرمترقبه و داستان‌های مختلف است، که در این بخش به این حواشی خواهیم پرداخت.

نفتی ها /نخستین حاشیه این هفته “نفتی‌ها” را با خواسته کارکنان رسمی نفت که در هفته ای  که گذشت سرو صدای دوباره به پا کرده بود آغاز می‌کنیم.پهفته گذشته، کارکنان رسمی نفت، با برگزاری اعتراض صنفی، خواستار رسیدگی به مطالبات خود شدند؛ این کارکنان که در مناطق جغرافیایی مختلف از ماهشهر تا خارک و نفت شمال مشغول به کار هستند، ترمیم مزد براساس قانون را مهم‌ترین خواسته‌ی جمعی خود عنوان می‌کنند.
یکی از این کارکنان که در مناطق نفتی جنوب مشغول به کار است، در این رابطه به ماده ده قانون نفت به عنوان ماده‌ای که سال‌هاست اجرای آن بر زمین مانده اشاره می‌کند و می‌گوید: تاکنون چندین بار با سازمان اداری و استخدامی، برنامه بودجه، رئیس جمهور و سایر نهادهای مسئول مکاتبه کردیم تا قانونی که ۱۰ سال پیش تصویب شد اجرایی شود اما علیرغم مکاتبات صورت گرفته هنوز هم اجرایی نشده است؛ فقط به تازگی گفته‌اند «انشالله سال بعد!».
این نیروی رسمی نفت به سایر خواسته‌ها اشاره می‌کند: مشکل سقف حقوق؛ مساله مالیات‌ها؛ تعدیل مدرک تحصیلی کارکنان؛ بحث نزول خدمات بیمه‌ای و درمانی و مجهز نبودن درمانگاه‌ها و مرکز درمانی نفت در بسیاری از مناطق نفتی و تاخیر در پرداخت پاداش پایان خدمت کارکنان.
او اضافه می‌کند: وزارت نفت مدعی‌ست بودجه برای اجرای ماده ده و پرداخت به موقع پاداش پایان خدمت کارکنان بازنشست شده ندارد اما سوال ما این است: چرا اعتبار وزارتخانه‌ها و تصمیم‌گیری در مورد هزینه‌کرد آن تا این اندازه متفاوت است؛ وزارت بهداشت هر زمان اراده می‌کند با یک بخشنامه کارانه و دریافتی پزشکان را افزایش می‌دهد اما ما نفتی‌ها باید ده سال منتظر بودجه و مجوز برای اجرا باشیم؛ آیا وزیر نفت اختیار کافی ندارد؟/ایلنا

 

حاشیه دوم این هفته هم به روایت درجا زدن پتروشیمی در استان فارس اختصاص دارد.

سال ها از تصویب احداث پتروشیمی های فارس که دولت نهم مجوز احداث ۱۱ پتروشیمی آن را در استان صادر کرد،می گذرد؛ قرار بود که استان فارس با استفاده از ظرفیت ها و پتانسیل هایی که دارد به سمت صنعتی شدن گام بردارد. اما باوجود بیش از یک دهه از آن زمان اما هنوز گره ای از مشکلات پتروشیمی‌های فارس باز نشده است.

در ابتدای طرح احداث این پتروشیمی ها کارشناسان امر اعلام کردند که از این پروژه ها با مشکلات تأمین خوراک، تأمین آب مورد نیازو جانمایی نادرست مواجه هستند و هرچه پیش رفت این مشکلات نه تنها حل نشد بلکه با خشکسالی فارس و نیاز به تامین آب مورد نیازعرصه برای ساخت پتروشیمی در استان تنگ تر شد البته این تنها مشکلات پیش روی پتروشیمی ها نبود.
اما در چند سال گذشته خبرهایی از انتقال پتروشیمی و نیروهای کار از فارس به شهرهای جنوبی کشور هم به گوش رسید. البته برخی هم از نداشتن اراده سرمایه گذار برای احداث و راه اندازی پتروشیمی های فارس خبر دادند و گفتند که راه اندازی پتروشیمی صرفه اقتصادی برای سرمایه گذار ندارد و هزینه خرید تجهیزات پتروشیمی‌ها بالاست.
در مردادماه سال جاری بود که محمدهادی ایمانیه استاندار فارس اعلام کرد: برنامه ریزی شده تا ۴۰ پروژه کلان فارس مجدداً مورد بررسی قرار گیرد و درراستای رفع مشکلات آنها اقدام شود. از مهمترین پروژه هایی که باید صورت گیرند احداث پتروشیمی است لذا باید گفت آخرین وضعیت احداث پتروشیمی در شهرستان‌های داراب، فیروزآباد، فسا، جهرم، کازرون و نورآباد ممسنی بررسی و تصمیمات لازم برای طراحی و احداث درراستای فعال شدن ساخت پروژه ها اتخاذ شده است.
و آنطور که مسئولان استانداری فارس اعلام کردند در رابطه با احداث پتروشیمی فسا و جهرم هم مقرر شد که مرز مشترک این دو شهرستان زمینی برای احداث پتروشیمی در نظرگرفته شود اما معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار فارس در گفت وگو با بازار در رابطه با آخرین وضعیت پتروشیمی‌های استان بیان کرد: طی این سال‌ها احداث پتروشیمی‌های فارس شامل داراب، فسا، جهرم و فیروزآباد با مشکلات و چالش های زیادی مواجه بوده و برخی بر این باور بودند که احداث این پتروشیمی‌ها صرفه اقتصادی ندارد و سرمایه گذار حاضر به سرمایه گذاری در این بخش نیست.
محمود رضایی با اشاره به طرح موضوعاتی مانند جانمایی نامناسب این پتروشیمی‌ها گفت: با طرح این موضوع چاره اندیشی برای رفع آن آغاز شد که در نهایت مقرر شد که دو پتروشیمی جهرم و فسا در مرز مشترک این دو شهرستان، پتروشیمی داراب در مکان معین و پتروشیمی فیروزآباد با احداث شهرک پتروشیمی در پایین دست راه اندازی شود. از سوی دیگر باید گفت زیرساخت ها طراحی شده و طی چند مدت اخیر با پیگیری های انجام شده طراحی های لازم برای زیرساختها انجام و مقرر شده که عملیات اجرایی مطابق جانمایی های جدید آغاز شود.
وی با بیان اینکه احداث این پتروشیمی ها توسط قرارگاه خاتم در حال پیگیری است، اظهارکرد: با اقداماتی که طی چند مدت اخیر در راستای جانمایی های جدید، تامین آب، خوراک و… انجام شد به طور حتم راه اندازی این پروژه‌ها نسبت به گذشته شدنی‌تر است همچنین باید گفت که بی شک نیروهای متخصص برای پتروشیمی ها در استان فارس وجود دارد که این امر در زمینه اشتغالزایی توفیقات بسیاری را به همراه دارد.
نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه ساخت پتروشیمی‌های فارس در حال حاضر به عنوان یک اولویت در دستور کار قرار دارد، بیان کرد: در این راستا علاوه بر جانمایی های جدید برای پتروشیمی های داراب، فسا، جهرم و فیروزآبادمقرر شده که قرارگاه خاتم احداث این پروژه ها را دنبال کند.
قادری با تأکید بر اینکه در دنیای اقتصادی امروز سوددهی پروژه‌ها برای سرمایه‌گذاران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، بیان کرد: هدف از احداث این پتروشیمی‌ها اشتغال و ارزش‌افزوده است و باید با این دسته از اقدامات کاری کرد که فارس به سمت صنعتی شدن قدم بردارد./ خبرگزاری بازار

حاشیه بعدی  هم به مشخص شدن جریمه جمع نکردن گازهای فلر می‌پردازد.

رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۲ در جمع خبرنگاران در توضیح جلسه صبح امروز کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۲ گفت: در این جلسه پیشنهادات الحاقی کمیسیون‌ها به لایحه بودجه در بخش درآمدی بررسی شد.
وی ادامه داد: پیشنهاد کمیسیون انرژی برای شفاف سازی بخش درآمدی بند (الف) لایحه بودجه تصویب شد که به موجب آن، جدولی با عنوان «منابع و مصارف کل زنجیره تولید و احکام با ملاحظه یارانه پنهان بر احکام بودجه سال ۱۴۰۲» به این بند الحاق شود.
زارع توضیح داد: بند (الف) لایحه بودجه درباره درآمد صندوق توسعه ملی، وزارت نفت، مناطق محروم و بودجه عمومی از محل فروش نفت است که در این جدول، منابع و مصارف «نفت خام و میعانات گازی و صادرات»، «میعانات گازی فروش داخلی پتروشیمی‌ها: بورس و سایر شرکت ها» ، «نفت خام و میعانات تهاتری» و موارد دیگر مشخص شده است.
زارع همچنین گفت: پیشنهاد دیگر کمیسیون انرژی به کل تبصره یک لایحه بودجه نیز تصویب شد که بر اساس آن، وزارت نفت مکلف شد به ازای هدر رفت هر متر مکعب گاز مشعل (فلر) ناشی از فعالیت کلیه واحدهای عملیاتی شرکت های تابعه از جمله گازهای همراه نفت و گاز و مشعل واحدهای پالایش و فرآوری گاز ،معادل ۵۰۰۰ ریال عوارض آلایندگی را از محل منابع داخلی خود به حساب خزانه‌داری کل کشور واریز  کنند.
‌وی افزود: همچنین وزارت نفت ملکف شد نسبت به کاهش تلفات شبکه و گازهای محاسبه نشده در زنجیره انتقال و توزیع گاز طبیعی به زیر ۴ درصد از گاز تزریقی به خطوط انتقال اقدام نماید و به ازای هر متر مکعب هدر رفت گاز طبیعی در شبکه سراسری بیش از حد مجاز فوق الذکر، مکلف به پرداخت عوارضی به میزان ۵۰۰ ریال از منابع داخلی خود به حساب خزانه داری کل کشور می باشد./ایسنا

حاشیه آخر هم به اشتباه اخیر اوپک ضربه بزرگی به ایران می‌زند می‌پردازد.
بیش‌بینی‌ها از رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۰ به شدت کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که برنامه اوپک برای کاهش بیشتر تولید نفت به‌منظور مقابله با تاثیر شیوع کرونا ویروس بر بازار، با مخالفت روسیه که حاضر نشد از این پیشنهاد حمایت کند، از هم پاشید.
عربستان سعودی و روسیه در مذاکرات روز جمعه موفق نشدند به توافق برسند. در نتیجه پیمان فعلی محدودیت عرضه در پایان ماه مارس منقضی می‌شود و اعضای اوپک و تولیدکنندگان غیراوپک می‌توانند هر میزان که بخواهند نفت تولید کنند.
ناکامی در دستیابی به توافق میان اوپک، روسیه و سایر تولیدکنندگان غیراوپک که به گروه «اوپک‌ پلاس» معروف هستند و از اواخر سال ۲۰۱۶ با اقدامات هماهنگ به حمایت از قیمت‌ها پرداخته‌اند، قیمت‌های نفت را دچار ریزش شدیدی کرد.
تبعات نتیجه این نشست تا جایی رسید که قیمت‌های نفت در معاملات بعدازظهر جمعه (۱۶ اسفند) تحت تاثیر گزارش‌ها درباره عدم موافقت روسیه با کاهش بیشتر تولید، نزول کردند، اما بعدا که رویترز گزارش کرد اوپک و متحدانش حتی درباره تمدید پیمان فعلی محدودیت عرضه به توافق نرسیده‌اند، ریزش بیشتری پیدا کرد.
در همین رابطه محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک درباره تبعات عدم تصمیم گیری برای تنظیم بازار نفت از سوی اوپکی‌ها و اعضای غیر اوپک به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: عدم تصمیم گیری اعضا برای تحقق برنامه افزایش قیمت نفت به دنبال کاهش تولید، قطعا تبعات سنگینی بر بازار نفت خواهد داشت.
وی ادامه داد: یکی از این مشکلات ریزش ادامه دار قیمت نفت است که احتمال رسیدن بشکه‌های نفتی به ۳۰ دلار هم وجود دارد.
خطیبی گفت: واکنش بازار به این تصمیم اخیر اجلاس اعضای اوپک و تولیدکنندگان غیراوپک منفی بوده است، چون مدیریت عرضه‌ای که اوپک اعمال می‌کرد باعث می‌شد که بازار در یک حالت تعادل نسبی قرار بگیرد، اما با عدم تصمیم که گرفته شد مدیریت عرضه از بین رفت بنابراین بازار هیچ مدیریت عرضه‌ای ندارد.
این کارشناس بازار نفت یادآور شد: نتیجه بی حاصل اجلاس اعضای اوپک و تولیدکنندگان غیراوپک روی قیمت نفت تاثیرگذار بوده و در روز‌های آینده نیز تاثیر بیشتری خواهد گذاشت. با گرمتر شدن هوا، قیمت‌ها کاهش بیشتری خواهد داشت و احتمال دارد قیمت نفت در بازار به زیر ۴۰ دلار و نزدیک ۳۰ دلار هم برسد.
خطیبی تاکید کرد: اوپک بر روی کاهش یک میلیون بشکه توافق کرده بود، اما این توافق را منوط به همکاری غیر اوپک می‌دانست، از اینرو، چون روسیه به این نتیجه نرسید همین کاهش یک میلیون بشکه نیز زیر سوال رفت.
وی تصریح کرد: اوپک نباید تصمیات خود را منوط به اقدام گروه دیگری کند. اوپک باید یک میلیون بشکه خود را کاهش می‌داد. تصمیمات باید با همکاری غیر اوپک صورت می‌گیرد در حالی که قبلا اوپک در پی تصمیمات اعضای خود برنامه‌ها و اهداف را به طور جدی اجرایی و دنبال می‌کرد.
به گفته نماینده سابق ایران در اوپک، این تصمیم اوپک در برابر غیر اوپکی‌ها بسیار اشتباه بود و باعث تعطیلی فعالیت رسمی اوپک خواهد شد. اوپک تصمیم گرفت که کاهش تولید داشته باشد، اما در اجرا شرایطی گذاشته که تصمیم خود را زیر سوال برده است. در حال حاضر همه چیز در هواست و سقوط آزادی خواهد داشت.
خطیبی در پاسخ به این سوال که احتمال نشست اضطراری برای تعادل بخشی به بازار نفت از سوی اوپک وجود دارد؟ گفت: خیلی بعید است به فاصله زمانی کوتاه باز هم تصمیم به نشست گرفته شود، این در حالی است که شواهدی که نشان از موفقیت تصمیمات در اجلاس داشته باشد، می‌تواند چراغ سبزی برای برگزاری نشست فوق العاده اوپک باشد.
وی افزود: در صورت عدم تحقق برنامه‌ها به طور مکرر در جلسات اوپکی‌ها، پیش بینی شرایط نامساعد‌ی برای بازار نفت وجود خواهد داشت و تبعات سنگینی بر بازار نفت برجای خواهد گذاشت.
نماینده سابق ایران در اوپک در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه آیا این تصمیم گیری‌ها می‌تواند بر بازار نفت ایران تاثیرگذار باشد گفت: قطعا این تصمیمات بر بازار ایران هم تاثیرگذار خواهد بود چراکه در صورت کاهش قیمت نفت، قیمت فراورده‌های نفتی نیز روند کاهشی می‌گیرند و این موضوع برای کشوری مثل ایران که در تحریم به سر می‌برد و تمام تلاش خود را برای فروش هرچند اندک نفت و به ویژه برای فراورده‌های نفتی به کار گرفته، مشکل‌ساز خواهد شد.
خطیبی در پایان تاکید کرد: اوپک باید برای ساماندهی بازار نفت هرچه سریعتر اقدامات لازم را انجام دهد در غیر این صورت عدم مدیریت عرضه می‌تواند تبعات جبران ناپذیری را برجای بگذارد./اقتصاد۲۴
 

لازم به ذکر است درج اخبار حواشی هفتگی حوزه نفت و انرژی در این بخش به منزله تایید آنها نیست و سایت تحلیلی خبری نفتی‌ها صرفا گردآورنده اخبار در این بخش خبری می‌باشد.

*
پرتال رسمی خبررسانی انجمن صنفی مهندسین پلیمر و شیمی ایران

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید